Het gaat goed met cultuur in Leiden. Dat zegt Boris Crijnen, voorzitter van Theater Imperium. Toch steekt het hem dat bij bezuinigingen altijd eerst naar cultuursubsidies wordt gekeken. ,,Ik hoor nooit mensen roepen dat voor voetbalverenigingen de subsidiekraan dicht moet.’’
,,Op cultureel gebied gebeurt er veel in Leiden. Ook in economisch slechtere tijden. Kijk bijvoorbeeld naar de Museumnacht, begonnen aan het begin van deze crisis. De nacht viert haar zesde verjaardag. En zo zijn er meer voorbeelden. Werfpop, het Rembrandt festival, Summerjazz. Zo bezien gaat het dus meer dan redelijk.
LAK
Natuurlijk is het jammer dat het LAK Theater de deuren moest sluiten. Leiden miste daardoor een kleinere theaterzaal. Gelukkig heeft het theater Ins Blau die handschoen goed opgepakt. Zij zijn een nieuwe thuishaven voor kleinere producties én amateurs geworden.
Samenwerking
De laatste tijd is de samenwerking tussen de verschillende theaters enorm verbeterd. Met Stadspodia is er een overkoepelend orgaan gekomen. Bij Imperium proberen we meer met onze buren samen te werken. We overleggen met de schouwburg, Scheltema en de Lakenhal. Uit dat overleg is nog niets concreets gekomen. Maar dat komt vast nog wel.
Imperium
Gezelschappen met een kleinere beurs kunnen natuurlijk ook bij ons terecht. Wij huren een theater van de gemeente. Dat beheren en onderhouden we zelf. Jaarlijks voeren we daar vier producties op. Verder verhuren wij de zaal elk jaar aan ongeveer veertig verschillende groepen. Op die manier proberen wij ons zoveel mogelijk te bedruipen. Maar zonder subsidies zou een theater en toneelgroep als Imperium het waarschijnlijk niet redden.
Buurtpanfluitensemble
Veel cultuurverenigingen redden het waarschijnlijk niet zonder subsidie. Er zijn veel mensen lid van een koor, toneelvereniging of muziekschool. Het steekt me dan ook als mensen deze verenigingen denigrerend wegzetten als buurtpanfluitensemble. Linkse hobby’s hoor je dan vaak. Klopt, als al deze mensen op de PvdA of GroenLinks stemmen. Maar leden van cultuurverenigingen zijn net mensen, ze hebben allemaal zo hun politieke voorkeuren. Ze zijn er in alle soorten en maten.
Prestatiegericht
Waarom kijkt men bij bezuinigingen al snel naar cultuur? Ik hoor nooit mensen roepen dat voor voetbalverenigingen de subsidiekraan dicht moet. Terwijl die niet veel anders doen dan wij: het bevorderen van sociale cohesie. Speel je in het eerste, dan ben je prestatiegericht. Als je in het 13e van je club speelt, doe je dat voor de gezelligheid. Hetzelfde geldt ook voor culturele verenigingen. Sommige mensen zijn lid voor de gezelligheid, andere mensen willen presteren. Wij willen als Imperium in het eerste spelen. Presteren dus. Daarom halen wij voor onze producties professionele regisseurs. De acteurs, de toneelbouwers en de marketing zijn wel allemaal leden van Imperium. Dat zijn amateurs, ja. Maar wel topamateurs.
Ontsnapping
Voor alle mensen die door te zingen, acteren of op andere creatieve manieren willen ontspannen, moeten we blijven investeren in cultuur. Cultuur leert je op een andere manier naar alledaagse zaken te kijken. Het is een manier om aan de dagelijkse rompslomp te ontsnappen. Gelukkig begrijpt Leiden dat ook. Als ik kijk naar Den Haag, waar ik zelf woon, zie ik een culturele kaalslag. Hier is niet of nauwelijks gekort op cultuursubsidies. Gelukkig maar. Cultuur blijft namelijk voor veel mensen belangrijk om te lachen, ontroerd te raken of het alledaagse te vergeten.’’
Dit bericht verscheen 15 februari 2014 in de rubriek LD Politiek Live van het Leidsch Dagblad.