Sociale cohesie is belangrijk, onderschrijft ook Piet van Arkel (Welzijnskwartier Katwijk). Hij mist echter politieke aandacht voor twee belangrijke doelgroepen, ouderen en jongeren. En, nog een gemis: alternatieven voor voetbal. ‘Bewegen is belangrijk, maar je kan op meer manieren recreëren.’
“Woensdag zei wethouder Van Duijn in deze krant dat het initiatief voor een betere stad vooral uit de samenleving moet komen. Daar heeft hij helemaal gelijk in. Maar dan moet iedereen worden gehoord – ook sociaal zwakkeren. Jongeren en volwassen zonder beperking zijn mondig genoeg, hen horen we wel. Maar juist ouderen, mensen met een handicap of asielzoekers kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Hoe? Als wij signalen uit de omgeving of van de gemeente krijgen dat mensen vereenzamen, stappen we op hen af. Onze ouderenwerkers zoeken elke Katwijker boven de zeventig geregeld op. Onze vrijwilligers en medewerkers betrekken zoveel mogelijk mensen bij onze activiteiten. Wij wachten niet tot mensen bij ons komen, wij gaan ook op pad.
Een gedeelte van onze activiteiten is gericht op beweging. Meer bewegen is gewoon gezond. Wij organiseren activiteiten voor jong en oud. Op scholen en na schooltijd bijvoorbeeld. Gymlessen worden simpelweg te duur en worden nog maar minimaal gegeven. Wij proberen kinderen een beetje meer in beweging te krijgen door sport en spel. We proberen mensen ook al op jonge leeftijd bewust te maken van het belang van genoeg beweging en een gezonde levensstijl. Zo gaan we bijvoorbeeld mountainbiken met jongeren die kampen met overgewicht en bieden wij lessen gezond koken aan. Ouderen willen we in eerste instantie met elkaar in contact brengen. Gewoon door heel simpele dingen te doen: samen koken, samen eten, samen recreëren. Als mensen elkaar hebben gevonden, komt het bewegen vanzelf. Natuurlijk is bewegen belangrijk, maar ons belangrijkste doel is misschien wel het versterken van sociale cohesie. Juist bij groepen waar die cohesie er door barrières niet of minder is.
Je kan namelijk ook op andere manieren recreëren dan actief zijn. Katwijk is wel heel sport- en voetbalgericht. Kunst en cultuur is een ondergeschoven kindje aan het worden. Natuurlijk zal hier ook bezuinigd moeten worden, maar het hoeft niet kapot. Ik denk dat we vooral moeten kijken naar de wensen van de Katwijkers. We moeten meer gebruik maken van plaatselijke cultuurbeoefenaars en alternatieve locaties en willen intensiever samenwerken met de bibliotheek, Tripodia en het Welzijnskwartier. Laten we eerlijk zijn: voor een avondje bioscoop of theater ga je naar Leiden. Daar moeten we niet meer mee willen concurreren. Maar een kleinschalig filmhuis, gerund door vrijwilligers, moet toch mogelijk zijn? Het hoeft niet veel te kosten, het moet aansluiten bij een behoefte Als mensen iets dergelijks willen organiseren, wil Welzijnskwartier graag meehelpen bij de organisatie”
Het Welzijnskwartier
Op 1 januari is het Welzijnskwartier ontstaan door de fusie van Factor Welzijn, Stichting Welzijn Ouderen Katwijk en Steunpunt Medelanders. Deze particuliere organisatie, die volledig wordt gefinancierd door subsidies, organiseert activiteiten voor iedereen in Katwijk.
Dit bericht verscheen 18 januari 2014 in de rubriek LD Politiek Live van het Leidsch Dagblad.