,,Parkeerplaatsen op de Nieuwe Beestenmarkt weghalen om de sociale controle te vergroten, klinkt goed. Maar na de verkiezingen willen bewoners en bedrijven er ook gewoon weer voor hun deur parkeren.” Maarten Collée, eigenaar van l’Esperance en voorzitter van de Vereniging Koninklijke Horeca Nederland afdeling Leiden en omstreken is blij met meedenkende politici.
,,Er gaat gewoon veel goed: mooie evenementen, een aanbod dat aansluit bij de behoefte van het Leids uitgaanspubliek. En de politiek denkt met ons mee. Het is prettig uitgaan in Leiden.
Meedenken
Het is ook fijn om te horen dat de PvdA meedenkt hoe de veiligheid op de Nieuwe Beestenmarkt te verbeteren, bijvoorbeeld door het gebied opnieuw in te richten. Maar mensen, na de verkiezingen wil men ook vlakbij huis en restaurant parkeren. Wat er van dit plan overblijft, zien we na de verkiezingen. Je moet je bij uitspraken in campagnetijd wel altijd afvragen wat daadwerkelijk mogelijk is.
Collectieve Horeca Ontzegging
Ik heb met veel interesse geluisterd naar het voorstel tot over de invoering van de Collectieve Horeca Ontzegging (CHO) in Katwijk. Daar hebben wij het hier in Leiden ook over gehad. Wij kwamen daar nog niet uit. Juridisch wordt het lastig om collectief zo’n ontzegging rond te krijgen.
Lastig
Wil je iemand overal weigeren, moet je toch een foto van de overlastpleger maken en deze onder alle horecaondernemers verspreiden. Dan loop je tegen hetzelfde probleem aan als winkeliers die foto’s van winkeldieven in de etalage plakken: dat mag om privacyredenen gewoon niet. Als ze het in Katwijk wel voor elkaar krijgen, ben ik erg benieuwd hoe precies.
Verantwoordelijkheid
Het tegengaan van overlast is ook een kwestie van handhaving, maar dan moet die handhaving wel consequent en transparant gebeuren. Kijk bijvoorbeeld naar het gedoogbeleid voor alcohol onder de 18 in Katwijk. Als de politiek al niet precies weet hoe dat beleid precies in elkaar zit, hoe kan een horecaondernemer dat dan weten? En waar houdt de verantwoordelijkheid van een horecaondernemer op en is de klant zelf verantwoordelijk? Als er een stamgast binnenkomt met zijn zoon, twee bier bestelt en er één aan zijn zoon geeft, moet ik dan ingrijpen?
Hoekjes
Volgens de wet moet je als ondernemer ingrijpen, maar is dat niet eigenlijk de verantwoordelijkheid van de ouders? Met een beetje onoverzichtelijke zaak, wat afgeschermde hoekjes, is het als horecaondernemer moeilijk om iedereen de hele tijd in de gaten te houden. Komt er net op dat moment een kwaadwillende ambtenaar binnen, heb je wel gelijk een boete aan je broek hangen. En die boetes zijn niet misselijk.
Handhaven
Handhaven is sowieso het toverwoord. Goede en eenduidige handhaving is in het belang van de Leidse horeca. Niet streng handhaven alleen in gebieden waar je bijvoorbeeld van terrassen af wilt, maar over de hele linie. Zie alle vrij toegankelijke koffietentjes van musea. Is een museum nu plots ook een horecaondernemer? Schoenmaker blijf bij je leest! Er zijn genoeg zaken die het door de crisis al moeilijk genoeg hebben.
Vaarwater
Laten we vooral niet in elkaars vaarwater zitten. Het gaat niet om méér handhaven, maar om overal en iedereen gelijk handhaven. Dan pas is er sprake van eerlijke handhaving en eerlijke concurrentie.”
Dit bericht verscheen op 25 januari 2014 in de rubriek LD Politiek Live van het Leidsch Dagblad.