,,De gemeente is van oudsher niet ingericht op inkoop en aanbieden van zorg,” zegt Cécile Gijsbers van Wijk, directeur van Rivierduinen, organisatie voor geestelijke gezondheidszorg. ,,Die deskundigheid zijn ze nu snel aan het opbouwen.” In 2015 verdubbelt de huidige begroting.
,,Gemeenten organiseerden nooit eerder zorg. Straks wel, dus werken ze nu al nauw samen met de zorgaanbieders die deze deskundigheid wél hebben. Die samenwerking verloopt goed. We zijn hier op de goede weg. De rode kaart van de Commissie Geluk (die onderzocht hoe ver gemeenten zijn in het voorbereiden op de overgang van jeugdzorg naar gemeenten, red.) heeft ons dan ook verbaasd. We hebben een goed plan ingediend waarin we als zorgaanbieders en gemeenten samen staan voor goede zorg voor kinderen, jongeren en ouders in de regio.
Zwaar aangerekend
Ons plan was zeker geen papieren tijger. Wij hadden wel een kritische noot over de bezuinigingen. In eerste instantie zouden we in drie jaar tijd vijftien procent bezuinigen. Nu, lijkt het, moet dat sneller. We beseffen dat ook de jeugdhulp moet bezuinigen, nu komt echter de continuïteit van zorg onder druk te staan. Waarschijnlijk heeft de commissie dat punt erg zwaar gewogen; vandaar de rode kaart.
Voorlopers
Wat ons betreft moet de jeugd GGZ in deze regio onder één dak. Rivierduinen is daarom met Curium in gesprek om veel intensiever samen te werken. Sinds oktober hebben wij daarnaast met drie zorgaanbieders, Rivierduinen, Curium en Cardea, een Jongeren Outreachend Team (JOT) gestart. Dit team gaat actief op zoek naar zorgmijdende jongeren tussen de 12 en 23 jaar. Zij kampen bijvoorbeeld met depressies of psychoses. Deze jongeren zoeken pas hulp als het al te laat is; als ze al problemen hebben op school, op werk of binnen het gezin.
Op tijd
Als je er op tijd bij bent, kan je erger voorkomen. Dat scheelt, primair, een hoop ellende voor de jongeren. En een hoop geld voor de samenleving. Je voorkomt dat later zwaardere zorg nodig is. Preventie en vroeg signaleren dus. En het werkt. We hebben nu al zoveel aanmeldingen, dat we misschien wel een tweede JOT-team op moeten richten. Binnenkort beginnen gemeenten in Holland Rijnlijnd daarom met een pilot van zes wijkgebonden jeugd- en gezinsteams. Als dat een succes is, worden dat er uiteindelijk zesentwintig.
Vergeten groep
Jeugdzorg gaat te vaak over gezinnen waar meerdere problemen een rol spelen. Een kind van ouders met een psychiatrische aandoending heeft een veel grotere kans op psychische problemen. Terecht natuurlijk dat deze groep veel aandacht krijgt. Maar daardoor vergeten we soms kinderen uit een stabiel gezin . Die kunnen ook psychische problemen hebben. Autisme, een eetstoornis, depressie. Ook die kinderen moeten tijdig hulp krijgen. Eerst was onduidelijk of in de toekomst de huisarts kinderen naar de GGZ kon blijven verwijzen. Wij zijn erg blij dat ook gewoon de huisarts kan blijven doorverwijzen voor psychische hulp.
Kinderen helpen
En ja, er gaan ook zaken mis in de jeugdzorg. Dat is geen onwil; er zijn gewoon te veel partijen die op eigen houtje hulp bieden aan cliënten. Terwijl we cliënten niet om de zorg moeten organiseren, maar de zorg om cliënten. Deze decentralisatie dwingt ons om beter samen te werken; dat is goed. Want uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: kinderen helpen die hulp ook nodig hebben.
Dit bericht verscheen 1 februari 2014 in de rubriek LD Politiek Live van het Leidsch Dagblad.